Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος φέρουν την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας. Αυτό συνοδεύεται από την υποχρέωση τήρησης των δικαιολογητικών επ’ αορίστω στο χώρο εγκατάστασης. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η τακτοποίηση πιθανών αυθαιρεσιών στο κτήριο στο οποίο θα φιλοξενηθεί η επιχείρηση. Ο κάθε επιχειρηματίας, για να είναι σίγουρος για τη νομιμότητα της επιχείρησής του, θα πρέπει πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της να απευθυνθεί σε μηχανικό, ο οποίος γνωρίζει τη νομοθεσία σχετικά με τις άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα τον βοηθήσει να βρει τον κατάλληλο χώρο και να δημιουργήσει μια νόμιμη επιχείρηση, αποφεύγοντας μελλοντικά προβλήματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο μηχανικός γνωρίζοντας τις ανάγκες της επιχείρησης, υπολογίζει τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα για το παρασκευαστήριο, την κουζίνα, το λουτρό, τα αποδυτήρια, την αποθήκη και το χώρο τραπεζοκαθισμάτων. Μπορεί να έχουν καταργηθεί τα ελάχιστα τετραγωνικά του κάθε χώρου (παρασκευαστήριο, χώρος πλύσης, αίθουσα πελατών), υπάρχουν όμως, απαιτήσεις σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία και τον κτιριοδομικό κανονισμό. Έτσι ο επιχειρηματίας σε συνεργασία με τον μηχανικό αναζητούν το κατάλληλο κτίριο για την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά:

  • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους / πρόχειρου γεύματος: Μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, σνακ μπαρ, καφενεία, κυλικεία, και οπουδήποτε σερβίρεται παρασκευασμένο τρόφιμο, με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Επιχειρήσεις διασκέδασης – αναψυχής: Μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά κλπ
  • Επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων: Ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιία, παρασκευαστήρια άρτου και εδεσμάτων, καταστήματα ξηρών καρπών, καφεκοπτεία, οπωροπωλεία κ.α.
  • Επιχειρήσεις παροχής υγειονομικού ενδιαφέροντος υπηρεσιών: Κομμωτήρια, καταστήματα δερμοστιξίας (tattoo), περιποίησης χεριών – ποδιών κ.α.

Ποιο κτίριο είναι κατάλληλο για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

  • Να είναι νόμιμο ή σε περίπτωση αυθαιρεσιών ή αυθαίρετης χρήσης, να έχουν αυτές τακτοποιηθεί.
  • Να είναι χώρος κυρίας χρήσεως και όχι αποθήκη. Απαγορεύονται πρόχειρες κατασκευές από ξύλα, λαμαρίνες κ.λπ.
  • Σε περίπτωση λειτουργίας των καταστημάτων σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών, να επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή ελλείψει κανονισμού να υπάρχει σύμφωνη γνώμη από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζομένων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.
  • Απαγορεύεται να λειτουργούν οι κύριες δραστηριότητες της επιχείρησης σε υπόγεια, εκτός κι αν έχουν τακτοποιηθεί ως κυρίας χρήσης (π.χ. αποδυτήρια, w.c.).
  • Επιτρέπεται η χρήση υπογείων μόνο για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη).
  • Σε περίπτωση χρήσης παταριού ως χώρο καταστήματος, θα πρέπει αυτό να είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος κύριας χρήσης.

Διαδικασία αδειοδότησης:

Αίτηση χορήγησης βεβαίωσης ίδρυσης

Για την ίδρυση του καταστήματος ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αίτηση για τη χορήγηση βεβαίωσης, ότι το κατάστημα μπορεί να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Η βεβαίωση χορηγείται εντός 15 ημερών και ισχύει για 5 μήνες. Αν το διάστημα παρέλθει χωρίς απάντηση, θεωρείται σιωπηρή συναποδοχή από τον Δήμο, εφόσον βέβαια δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση της συγκεκριμένης χρήσης στην περιοχή.

Η βεβαίωση ίδρυσης είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να γίνει έναρξη στην εφορία και να αποκτηθεί ταμειακή μηχανή, αλλά δεν αποτελεί γνωστοποίηση ή άδεια λειτουργίας.

Γνωστοποίηση λειτουργίας

Σε διάστημα 5 μηνών από την λήψη της βεβαίωσης, ο επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση να υποβάλει την ηλεκτρονική γνωστοποίηση λειτουργίας της δραστηριότητας του στην σελίδα https://notifybusiness.gov.gr Η είσοδος πραγματοποιείται με τους κωδικούς του taxis. Εδώ συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση,όπως τη θέση, την οικοδομική άδεια, τους ΚΑΔ, το εμβαδόν κ.α. Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η γνωστοποίηση είναι ο επιχειρηματίας να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον δήμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κάνει τον σχετικό έλεγχο.

Δειγματοληπτικός έλεγχος

Με την ολοκλήρωση της γνωστοποίησης λειτουργίας, η επιχείρηση πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε έλεγχο. Η γνωστοποίηση έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Πυροσβεστική, στην Πολεοδομία, στην Αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου, αλλά και στην Αστυνομία. Ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιωθεί ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα ξεπεράσει το 30% τουλάχιστον των επιχειρήσεων, με ιδεατό προφανώς το 100%.

Ο επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση να διατηρεί εντός του καταστήματος ένα φάκελο με όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία και έγγραφα, εγκρίσεις, πιστοποιητικά ή άλλα δικαιολογητικά που έχει λάβει πριν την υποβολή της γνωστοποίησης, ώστε να είναι διαθέσιμα προς έλεγχο από τις αρχές (Υγειονομικό, Πυροσβεστική, Πολεοδομία).
Συγκεκριμένα τα αρχεία αυτά αφορούν τη συμμόρφωση της δραστηριότητας με τη νομοθεσίας για θέματα πυρασφάλειας, υγειονομικών προδιαγραφών και κτιριακής νομιμότητας.